Přihlášení pro rodiče
a do administrace:
Jméno:
Heslo:

Stravování

Základní informace o našem stravování

Podrobnosti ke školnímu stravováníPodrobnosti ke školnímu stravování

Stravování dětí

Mateřská škola Velké Hostěrádky má vlastní školní kuchyni, kde se denně připravují čerstvá jídla pro přítomné děti.
Na skladbě jídelníčku pro děti spolupracuje vedoucí školní jídelny s hlavní kuchařkou. Jejich společným cílem je sestavovat dětem pestrý jídelníček tak, aby byl v souladu s platnými normami a zároveň odpovídal zásadám zdravého stravování a dětem chutnalo.

Zásady zdravého stravování v naší mateřské škole :

Dostatek tekutin = pitný režim: děti mají po celou dobu pobytu ve školce k dispozici neslazený ovocný čaj nebo 100% ovocný mošt a čistou pitnou vodu, ochucenou citrusy nebo bylinkami (máta, meduňka). Ve třídách jsou vytvořeny optimální podmínky pro samostatnost a nezávislost dětí při nalévání nápojů, nejmladším dětem jsou nápomocny učitelky, či starší kamarádi.

Vitaminová svačinka: každý den mají děti ve třídách „vitaminové mísy“, ze kterých podle potřeby a chuti konzumují ovoce nebo zeleninu v pestré skladbě. Využíváme zejména sezónní nabídku, tak, aby odpovídala růstu a dozrávání ovoce a zeleniny v českých podmínkách. V zimních měsících zařazujeme ovoce a zeleninu dle nabídky na trhu.

Čerstvá zelenina: bývá součástí většiny svačin, ve formě salátů je pak přílohou u obědů. Upřednostňujeme čerstvou zeleninu před sterilovanou, kterou zařazujeme minimálně.

Mléko a mléčné výrobky: zařazujeme je téměř denně, při jejich nabídce plně respektujeme přání a volbu dítěte k jejich konzumaci. V rámci zdravého stravování využíváme kysané mléčné výrobky.

Luštěniny a obilniny: pokrmy z nich se objevují v jídelníčku každý týden v podobě polévek, kaší, pyré i pomazánek. Luštěniny v hojné míře používáme jako zavářku do polévek. Nejčastěji používanou luštěninou je cizrna a pohanka, ze které se připravují sladká i slaná dětská jídla.

Maso a masné výrobky: do jídelníčku pravidelně zařazujeme všechny druhy masa (rybí, kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí). Maso se používá zásadně čerstvé a pouze libové. Upravuje se v konvektomatu, prakticky bez tuku. Maso odebíráme od prověřeného dodavatele.

Přílohy: upřednostňujeme brambory, luštěniny, rýži a těstoviny před houskovými knedlíky z bílé mouky.
Pečivo: nejpoužívanějším druhem je chléb, a to i chléb žitný, celozrnný, slunečnicový a grahamový. Rohlíky ke svačinám jsou občas bílé, častěji však cereální. Občas mají děti k odpolední svačině domácí sladké moučníky, které se pečou v mateřské škole (štrůdl, ovocné řezy, perník, bublanina, apod.).

Kvalitě stravování dětí je věnována v naší mateřské škole velká pozornost. Děti jsou vedeny k samostatnosti při stolování, k odpovídajícím společenským návykům a ke konzumaci zdravých potravin. Zároveň je respektováno jejich osobní tempo při jídle, množství jídla, které dítě sní a případná nechuť či nedůvěra ke konzumaci některých potravin.

NOVINKY

Mateřská školka Velké Hostěrádky

Created by © 2014 ALS Euro s.r.o. tvorba www stránek webdesign